46 gratis publiceringsverktyg (CMS)

Nu är det mer eller mindre ett krav från kunden att om man producerar en hemsida vill denne själv kunna uppdatera den på ett enkelt sätt. Då är det bara att bygga upp hemsidan i ett publiceringsverktyg (CMS). Det finns ett stort antal olika publiceringssystem att välja bland. Vissa är kommersiellt utvecklade, är kopplade direkt till en leverantör och har en licenskostnad som måste betalas för att kunna använda dem. Andra är gratis publiceringsverktyg som går som Open Source, vilket innebär att de har öppen källkod och att det sitter utvecklare runt om i världen som lägger ner mycket tid på att göra verktygen så bra som möjligt, helt gratis!

Till dessa går det för det mesta att välja bland olika layoutmallar, ta fram en egen layout och installera plugins för att anpassa publiceringssystemet för varje specifik hemsidas behov. Jag har hittat 46 gratis CMS som jag listar här utan någon egentlig inbördes ordning.

WordPress

gratis publiceringsverktyg (cms) - wordpress

Drupal

gratis publiceringsverktyg (cms) - drupal

Joomla

gratis publiceringsverktyg (cms) - joomla

SilverStripe

gratis publiceringsverktyg (cms) - silverstripe

TYPOlight

gratis publiceringsverktyg (cms) - typolight

Concrete5

gratis publiceringsverktyg (cms) - concrete5

Textpattern

gratis publiceringsverktyg (cms) - textpattern

Symphony

gratis publiceringsverktyg (cms) - symphony

MODx

gratis publiceringsverktyg (cms) - modx

Habari Project

gratis publiceringsverktyg (cms) - habari project

CMS Made Simple

gratis publiceringsverktyg (cms) - cms made simple

ImpressCMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - impresscms

Exponent CMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - exponent cms

MiaCMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - miacms

Jojo CMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - jojo cms

TYPO3

 gratis publiceringsverktyg (cms) - typo3

Elxis CMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - elxis cms

Chyrp

gratis publiceringsverktyg (cms) - chyrp

CushyCMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - cushycms

DotNetNuke

gratis publiceringsverktyg (cms) - dotnetnuke

ExpressionEngine

gratis publiceringsverktyg (cms) - expressionengine

Magnolia

gratis publiceringsverktyg (cms) - magnolia

Plone

gratis publiceringsverktyg (cms) - plone

Radiant CMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - radiant cms

Umbraco

gratis publiceringsverktyg (cms) - umbraco

GetSimple

gratis publiceringsverktyg (cms) - getsimple

Zimplit

gratis publiceringsverktyg (cms) - zimplit

Pixie

gratis publiceringsverktyg (cms) - pixie

Clesto

gratis publiceringsverktyg (cms) - clesto

jCore

gratis publiceringsverktyg (cms) - jcore

Kentico CMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - kentico cms

Wolf CMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - wolf cms

sNews

gratis publiceringsverktyg (cms) - snews

Phpns

gratis publiceringsverktyg (cms) - phpns

Alfresco

gratis publiceringsverktyg (cms) - alfresco

Liferay

gratis publiceringsverktyg (cms) - liferay

TikiWiki

gratis publiceringsverktyg (cms) - tikiwiki

eZ Publish

gratis publiceringsverktyg (cms) - ez publish

OpenCMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - opencms

phpWebSite

 gratis publiceringsverktyg (cms) - phpwebsite

Jahia

gratis publiceringsverktyg (cms) - jahia

XOOPS CMS

gratis publiceringsverktyg (cms) - xoops

e107

gratis publiceringsverktyg (cms) - e107

OneFileCms

gratis publiceringsverktyg (cms) - onefilecms

Jag har givetvis inte testat alla, men jag hoppas att ni delar med er av era erfarenheter kring publiceringsverktygen genom att lägga en kort kommentar. Ser ni att jag missat något CMS får ni gärna tipsa om det också.

Similar Posts

14 Comments

  1. Jag har provat tre stycken av ovanstående CMS program. Joomla, WordPress och Cushy CMS. Söker man endast ett CMS system för att kunna redigera befintliga hemsidor, eller producerande sidor, så är Cushy CMS överlägset med sin enkelhet. Joomla och WordPress har en högre inlärningskurva och faller nog in under publiceringssiter pga. sin storlek. Du är också något mer begränsad till layout och design av hemsidorna. Cushy CMS bestämmer du själv vilka område på hemsidorna (även befintliga) som ska vara redigeringsbara. Jag använder detta programmet till kunder på min webbyrå och får väldigt positiv respons. Det enda dåliga med Cushy CMS, är att det emellanåt går trögt och långsamt på deras hemsida (redigeringssidan). Dessutom är programmet helt gratis även för kommersiellt bruk.

    1. Tack för din kommentar! Cushy låter intressant att testa. Hur är det med SEO-vänligheten? Blir det bra URL:er och går det att anpassa title- och metataggar? Själv har jag kört mycket med WordPress och TYPO3. Varvar dessa två bland mina kunder efter deras behov.

  2. Det går inte för kunden att lägga till egna sidor till Cushy CMS, endast redigera befintliga. Så om de vill ändra befintliga taggar måste webbdesignern göra detta åt dem.
    Hur är TYPO? Har inte provat det ännu.

  3. Med TYPO3 kan kunden själv lägga till och ta bort sidor i så många olika nivåer man förberett för. Det går att ha fyra olika fält aktiverade på en och samma sida som kunden kan göra egna förändringar i. Nackdel är att det är ett ganska komplext system att sätta sig in i som producent, många forum om verktyget är på tyska och många plugin inte bara är att installera och köra utan man måste sitta och pilla med en hel del olika inställningar.

    1. Begränsningar stöter man väl på beroende hur avancerat man vill göra, men det fixar det mesta de allra flesta kunder önskar sig. Fördel är att det går att ha 4 st fält/spalter aktiverade för kunden att kunna gå in och ändra innehåll i. Det gör det hela ganska flexibelt.

  4. Okej, det tål att tänkas på. Jag gillar Cushy CMS för sin enkelhet samt att du kan välja vilka områden på den färdiga sidan som du vill göra redigeringsbara. Men jag letar efter ett alternativ. Ett andra CMS som gör det möjligt för kunden att lägga till egna sidor. Har byggt en del i Joomla på sistone, men upplever att kunder inte har tiden att sätta sig in i det programet, för där är en lite högre inlärningskurva, så i slutänden är det ändå vi som gör ändringarna. Det måste främst vara ett enkelt för kunden.

  5. Nån som vet om det finns nån svensk Open Sorce-cms på G? Har en del kunder som sysslar med hembygdsföreningar och liknande, och de kan tycka att Cushy är bra, men gärna efterfråga just svenska instruktioner.

  6. När man startar med ImpressCMS behöver man egentligen bara veta 2 saker. Moduler ger ny sida på websidan (kan ändras om man vill). När du installerat en modul, som sker med ett klick så kommer automatiskt modulens funktioner (block) upp i blocklistan. Där klickar man enkelt i en meny för att styra funktionsblocket till rätt plats på rätt sida. Det nämnda behöver du veta, så kan du starta! Det är mycket mer intuitivt än alla andra CMS’er! Då är ändå ImpressCMS lika kraftfullt som t.ex Joomla. ImpressCMS är enkelt att förse med nya ”themes” och mycket flexibelt. Man behöver en server med PHP5.2+ och mySQL. ImpressCMS vill (som flertalet andra CMS’er) ha PHP ”safe mode” AV /OFF. Titta på webhotellen: Manufrog, Sajtx, Starhosting och Binero som har alternativet ”safe mode” OFF. Starta nu!

    1. Själv har jag egentligen bara arbetet ordentligt med WordPress och TYPO3, så jag kan inte uttala mig fullt ut om de andra. När jag kollat på Drupal har det inte verkat så komplicerat, så det kanske ska kunna fungera. Annars låter ju CMS Made Simple lämpligt för nybörjaren… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *