Kolla hemsidan i olika webbläsare

Alla som arbetar med webbdesign och webbproduktion har någon gång blivit frustrerade över att olika webbläsare visar hemsidor på olika sätt. Inte nog med att det finns ett 15-tal olika webbläsare som är mer eller mindre vanliga, de finns även i olika versioner som ibland tolkar koden på olika sätt. Även om Firefox och uppstickaren Google Chrome tar allt större marknadsandelar är det fortfarande Internet Explorer som är den vanligaste browsern. Ironiskt sett är det just den webbläsaren som tolkar hemsidor mest annorlunda jämfört med andra webbläsare. Fördel är dock att Explorer med sina senaste versioner sakta men säkert börjar närma sig de andra allt mer. Till detta kommer dessutom att samma version av en webbläsare kan visa en sida annorlunda beroende på vilket operativsystem som används. Detta gör att det finns ett stort antal olika kombinationer som en webbproducent måste ta hänsyn till.

För att underlätta kontrollen av hur en hemsida ser ut i olika webbläsare och operativsystem finns tjänsten Browsershots. Här kan du välja att kontrollera hemsidan i de webbläsarversioner och operativsystem du önskar. För att ytterligare säkerställa att sidan ser bra ut för så många som möjligt går det dessutom att välja bland annat olika skärmupplösningar och färgdjup.

BrowserShots är mycket enkel att använda. Du skriver in hemsideadressen, klickar för de alternativ du anser är värt att kontrollera och klickar på ”submit”. Sedan är det bara att vänta, och det är väl just den biten med det hela som inte är helt bra. Verktyget arbetar ganska långsamt, så har man valt många olika alternativ tar det en bra stund innan alla resultat visas. Kanske läge ett ta en fika under tiden? 🙂

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *