Skapa WordPressblogg på 15 minuter

Skapa Wordpressblogg

Du kanske funderar på att börja blogga och vill göra det på en egen plattform och med eget domännamn? Då är WordPress det bästa alternativet för dig och ThemeIsle tipsar om hur du kan skapa en WordPressblogg på enbart 15 minuter.

Här kommer en sammanfattning!

Hitta ett ledigt domännamn och boka webbhotell

De allra flesta webbhotell erbjuder även att du kan boka ett domännamn hos dem. Fundera på vilket namn du vill ha och leta sedan upp det webbhotell du vill finnas på. Det finns en uppsjö av olika webbhotell och utan någon inbördes ordning är några av dem Oderland, Loopia, BeeByte, Manufrog, One.com mm. När du hittat det webbhotell som du tror passar dig bäst söker du på det domännamn du vill ha. Är det ledigt bokar du det ihop med webbhotellspaketet. Är det däremot upptaget får du leta vidare till du hittar ett som är ledigt och som du gillar.

Installera WordPress

Ganska snart efter det att du bokat webbhotellet får du i de flesta fall ett mejl med inloggningsuppgifter till kontrollpanelen för kontot. Logga in på det och leta sedan igenom det funktioner som finns och försök hitta en automatisk installation av WordPress. Många webbhotell använder sig av en kontrollpanel som heter Cpanel. I Cpanel finns ett installationsverktyg som heter Softaculous. Finns den väljer du att klicka in dig på WordPress och sedan på knappen för att installera.

Med tanke på att installationen kan se olika ut beroende på webbhotellets kontrollpanel går vi inte in djupare på exakt hur du fyller i under installationen, men kan du välja på vilken adress du ska installera väljer du det domännamn du valt. Sedan får du skriva in bloggens namn och även en tagline för den. Du kommer även få ange vilket användarnamn och lösenord du vill ha för inloggning på administrationsdelen för bloggen. Är det fler saker att välja bland får du var uppmärksam på vad det rör sig om och välja med omsorg.

Välja bloggens tema

Nu har du egentligen gjort det som behövs när det gäller att skapa en WordPressblogg, men vi stannar inte där. Om du går in på bloggens startsida kommer du se att den inte ser speciellt rolig ut. Du vill säkert få en lite snyggare blogg och det får du genom att välja ett nytt tema för bloggen.

För att välja ett nytt tema loggar du in på bloggens administrationsdel genom att gå till adressen dinblogg.se/wp-admin. Där loggar du in med de uppgifter du uppgav när du skapade bloggen. När du är inloggad går du till den del som heter Utseende och väljer där Teman. Där ser du det tema som används just nu och det kan även ligga några fler, inaktiva teman där. För att hitta ett nytt tema klickar du på knappen Lägg till nytt längst upp på sidan. Där kan du enkelt bläddra dig fram bland en stor mängd teman, eller söka dig fram. När du hittat det tema du vill använda dig av väljer du och aktiverar det.

Skriv första blogginlägget

När du nu hittat det utseende på bloggen som du önskar vill du nog kanske få ut det första inlägget. Det gör du genom att gå till Inlägg i menyn till vänster och välja Skapa nytt. Där kan du skriva den text och lägga in de bilder du vill ha. Klicka sedan på knappen Publicera och du har nu lagt ut ditt första inlägg för allmänhetens beskådning! 🙂

Sammanfattning av att skapa WordPressblogg på 15 minuter

  • Välj alltså ett webbhotell som du tycker är rimligt efter dina krav och boka det tillsammans med domännamn
  • Installera WordPress genom kontrollpanelens förenklade installation
  • Välj ditt tema för bloggen
  • Skriv och publicera ditt första inlägg

Observera att detta var en förenklad beskrivning för hur du skapar din första WordPressblogg, men de visar de grundläggande momenten. Vill du läsa om detta lite mer ingående kan du besöka ThemeIsle. De beskriver momenten lite mer detaljerat.

Lycka till!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *