Grunderna i CSS

grunderna i cssVid webbdesign och produktion av hemsidor bör du använda dig av stilmallar (CSS). CSS är förkortning för Cascading Style Sheets och det är den kod som styr utseendet på hemsidan. Det är i den koden du anger färger, bakgrunder, teckensnitt, hur olika delar på sidan förhåller sig till varandra mm. En stor fördel är givetvis att du får allt detta samlat på ett ställe och bara behöver ändra på ett ställe om du exempelvis vill byta färg på alla textlänkar på en hemsida. En annan stor fördel är att du kan lägga denna kod i en separat fil och därmed minimera koden i html-filen. Det i sin tur gör att textinnehållet i html-filen framhävs bättre, vilket är en stor fördel i sökmotorerna. Detta är en grundläggande del i sökmotoroptimering.

Har du inte arbetat med stilmallar tidigare kan jag rekommendera en artikel Smashing Magazine har skrivit om hur du kommer igång med grunderna i CSS.

Förutom att de går igenom de viktigaste sakerna du behöver kunna för att bygga en hemsida med hjälp av stilmallar presenterar de även ett antal bra resurser för hur du kan komma från din Photoshopskiss av hemsidan till en färdig webbsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.