Paginering eller oändlig scroll på produktkategorisidor?

Driver du e-handel, och har så många produkter i en kategori att alla inte ryms på produktkategorisidan, har du att välja på att dela upp kategorisidan på flera sidor eller använda dig av det som kallas ”oändlig scroll”.
Paginering innebär att du under ett valt antal produkter kan klicka dig vidare till nästa sida med fler produkter. Se exempel från CDON nedan:

Oändlig scroll, eller ”infinite scroll”, innebär att det laddas in nya produkter automatiskt när du kommer ner till slutet av de produkter som redan visas.
Vilket alternativ ska du då välja? Google förespråkar paginering, vilket blir tydligt varför när vi i den här artikeln lyfter fram för- och nackdelar med de de två olika metoderna ur både ett SEO-perspektiv och ett UX-perspektiv.
Ur ett SEO-perspektiv
Paginering
När det gäller SEO är paginering i de allra flesta fall det klart bästa alternativet.
I en paginerad lista får varje sida en unik, länkad URL som Googlebot enkelt kan följa. Det kan exempelvis se ut som detta:
- Sida 1: https://exempel.se/kategorisida/
- Sida 2: https://exempel.se/kategorisida/page/2/
- Sida 3: https://exempel.se/kategorisida/page/3/
- osv…
Det minskar risken att produkter som ligger längre ner i listan, som exempelvis ”sida 5”, blir osynliga för sökmotorerna. Utöver det skickar länkarna mellan de paginerade sidor tydliga signaler om hierarki.
Dessutom går det att tilldela varje sida egen unik titel och beskrivning, vilket stärker relevansen och särskiljer de olika sidorna från varandra.
En annan viktig fördel är att crawlbudgeten utnyttjas effektivt eftersom Google kan schemalägga hämtning av mindre filer. Utöver det ger mindre filer kortare laddningstid för respektive sida, vilket bidrar till bättre värden för Core Web Vitals.
Oändlig scroll
Oändlig scroll innebär däremot större utmaningar för SEO. Eftersom Googles spindlar inte scrollar kan de missa stora delar av sortimentet, som därmed riskerar att förbli oindexerade.
En sida med oändlig scroll kan snabbt bli stor och tung med mycket JavaScript och bilder. Tunga filer kan sluka crawlbudgeten, eftersom Google måste rendera allt för att hitta innehåll. Då riskerar du att inte hela webbplatsen crawlas av Googles spindlar. Tunga filer kan också försämra Core Web Vitals som LCP och INP, vilket kan påverka din sidas ranking.
Ur ett UX-perspektiv
Paginering
Om vi tittar på användarupplevelsen ger paginering en bättre översikt och kontroll. Användaren ser tydligt antalet sidor med produkter, vilket ger en uppfattning om sortimentets storlek. Det möjliggör snabba hopp till slutet eller mitten av listan, samt att det är enkelt att jämföra produkter genom att öppna flera flikar och växla mellan dem.
Sidfoten med viktig information som kundtjänst och eventuella ”trust badges” är alltid enkel att nå. Laddningshastigheten är också ofta snabb, då första sidan i sekvens är lätt att optimera och de efterföljande sidor kan förladdas.
De som kanske kan ses som en nackdel med paginering är att det krävs att extra klick för att se fler produkter.
Oändlig scroll
Oändlig scroll i sin tur erbjuder ingen tydlig slutpunkt och det är svårt för användaren att veta hur mycket innehåll som återstår. Det kan också vara svårt att hitta tillbaka till en specifikt produkt visades för en stund sedan.
Sidfoten är praktiskt taget omöjlig att nå förrän hela listan har laddats. I kategorier med många produkter är det dessutom stor risk för att användaren aldrig når de produkter som ligger längst ner i listan.
En fördel med oändlig scroll är att beteendet är naturligt på mobiltelefoner. Den upplevda hastigheten kan dessutom kännas helt okej så länge innehållet inte är för tungt, men stora bildfiler kan orsaka ryckighet eller att laddningsindikatorer visas.
En kombination av två världar
När en användare är målinriktad i sitt letande efter en produkt, som att exempelvis hitta rätt löparskor, är paginering det bästa alternativet. Oändlig scroll i sin tur passar bättre vid bläddring för inspiration, som för recept, bilder eller i sociala flöden.
Vill du använda dig av oändlig scroll, men ändå dra nytta av de SEO-fördelar som paginering ger, kan du göra det med en ”ladda fler”-knapp.
Det innebär att när du kommer ner till slutet av produktlistningen kan du klicka på en knapp för att ladda in fler produkter nedanför de produkter som du redan tittat på.
Se nedanstående exempel från Stadium:

Google stöder den lösningen så länge som du utför den helt korrekt. Det innebär att sidan måste får en ny URL när användaren klickar för att ladda in fler produkter, och dessa URL:er måste finnas med i webbplatsen XML sitemap.
Det är viktigt att du är medveten om att detta är en mer komplex lösning som kräver extra arbete, och som dessutom är svårare att få korrekt.
Våra rekommendationer
Vi rekommenderar typiska e-handelsbutiker att alltid börja använda sig av server-renderad paginering. För snabbare laddning av de kommande sidorna i sekvensen går det dessutom att använda sig ”prefetch”.
Om du sedan tror att du kan vinna på att implementera en ”Ladda fler”-knapp räcker det inte med att bara få allt tekniska korrekt. Du måste utföra tydliga mätningar på effekten av det.
Du bör exempelvis kontinuerligt mäta och analysera tid till produktklick, scroll-djup, indexeringsgrad i Google Search Console och konverteringsgrad.
Stort lycka till med din e-handel!