Maximera din SEO med long-tail keywords

Maximera din SEO med long-tail keywords

Att synas bra på Google för de viktigaste sökfraserna kan vara en utmaning. Helst om du vill synas på breda och mer generiska sökningar. En effektiv strategi för att du ska få konverterande organisk trafik är att satsa på så kallade long-tail keywords. I den här artikeln beskriver vi hur du gör för att hitta rätt sökfraser för att driva den kanske mest relevanta trafiken till din webbplats.

Vad är long-tail keywords?

Long-tail keywords är sökfraser som är längre (ofta 3-5 ord) och mer specifika. De har lägre sökvolym jämfört med mer generiska sökord, men har ofta högre konverteringsgrad.

Nedan ser du exempel på long-tail keywords för några olika branscher:

  • Byggfirma: ”byggfirma för totalentreprenad i villa”
  • Frisör: ”frisör för herrklippning i Norrköping”
  • Tandläkare: ”tandläkare med jourtider på helgen”
  • Massör: ”företagsmassage med besök på kontoret”
  • Jurist: ”jurist specialiserad på fastighetsrätt”

En stor fördel med long-tail keywords är att de hjälper dig att fånga upp användare som vet vad de är ute efter och som är redo att agera. De ligger alltså nära en konvertering redan från det att de kommer in på din webbplats.

En annan stor fördel är att de har lägre konkurrens, jämfört med bredare sökningar med högre sökvolym. Då blir det enklare att ranka högt på dem.

Därför är long-tail keywords viktiga

Precis som vi nämnt ovan är det en effektiv strategi att optimera för long-tail keywords när du arbetar med sökmotoroptimering av din webbplats. Här är de allra viktigaste fördelarna.

Lägre konkurrens

Eftersom long-tail keywords är mer specifika än korta sökord finns det färre konkurrenter som försöker ranka för dem.

Till exempel är konkurrensen på sökordet ”naprapat” väldigt hög, medan sökfrasen ”naprapat som behandlar nackspärr och huvudvärk” har betydligt färre konkurrerande sidor. Det ökar dina chanser att synas på toppositioner i sökresultaten.

Svarar bra på sökintentionen

Genom att arbeta med long-tail keywords är det enklare för dig att skapa innehåll som matchar användarens exakta fråga eller behov. En person som söker på ”renovering” kanske bara letar efter inspiration, medan någon som söker på ”kostnad för badrumsrenovering i Göteborg” förmodligen är redo att ta in offertförslag.

När du anpassar ditt innehåll efter sökintentionen är det enklare att attrahera rätt besökare vid rätt tidpunkt.

Fler konverteringar

Besökare som använder detaljerade sökfraser är ofta längre fram i sin beslutsprocess.

Med en längre sökfras har de redan formulerat ett specifikt behov och letar efter en lösning för just det specifika behovet. Innehåll som svarar bra på dessa sökningar kan leda till fler bokningar, köp eller andra önskade handlingar.

Det ökar din konverteringsgrad.

Bygger trovärdighet

När du besvarar specifika frågor visar du att du har djup kunskap inom ditt område.

Till exempel kan en byggfirma med en detaljerad guide om ”för- och nackdelar med olika typer av golvisolering” framstå som ämnesexpert, vilket bygger förtroende hos besökarna.

Detta kan också stärka din trovärdighet i Googles ögon och förbättra din ranking på lång sikt.

Viktigt för naturligt språk och röststyrda sökningar

Med den ökande användningen av röststyrda sökningar har långa sökfraser blivit vanligare. När användare ställer frågor med rösten säger de ofta saker som ”Vilken byggfirma är bäst för köksrenovering i närheten av mig?” istället för kortare fraser som ”byggfirma kök”.

När du optimerar ditt innehåll för mer naturliga frågor fångar du upp denna typ av sökningar och förbättrar dina chanser att synas i röstbaserade resultat.

Så hittar du rätt long-tail keywords

Innan du ska arbeta med någon form av on-page SEO av din webbplats måste du göra en sökordsanalys, för att veta vad du ska fokusera på. Det gäller även för long-tail keywords.

Nedan ser du förslag på hur du på ett enkelt sätt hittar den typen av sökfraser.

Använd smarta verktyg

Det finns en rad olika typer av verktyg för att hitta förslag på sökord och sökfraser. Nedan tipsar vi om flera verktyg som du kan testa och se vilka du tycker fungerar bäst. Använder du sedan ett par av dem parallellt med varandra kommer du att kunna få många bra insikter i vad du vill optimera mot för sökfraser.

Google Autocomplete

Google Autocomplete är den funktion som ger förslag på sökningar när du börjar skriva i Googles sökfält. Dessa förslag baseras på vad andra användare ofta söker efter.

Här ser du ett exempel på hur det ser ut när vi sitter i Östergötland och skriver in ”takbyte”:

Exempel på Google Autocomplete

För att få ut så mycket som möjligt av Google Autocomplete bör du testa olika kombinationer. Då kan du snabbt få idéer om vilka frågor och ämnen som är populära bland dina potentiella kunder.

People also ask

En annan bra funktion som Google erbjuder är ”People also ask”. Där ser du förslag på andra sökningar som användare gjort inom det område som du utforskar.

Om vi fortsätter med sökningen ”takbyte” kan det så ut enligt följande:

Exempel på People also ask

AlsoAsked

Ett alternativ till ”People also ask” är verktyget AlsoAsked. Det utgår från ”People also ask”, men lägger till ytterligare en nivå av förslag på tillhörande frågeställningar.

Se exempel nedan:

Utifrån detta får du många förslag på frågor som ditt innehåll bör svara på.

AskedOnce

AskedOnce är ett liknande verktyg, där du genom att skriva in ett sökord får ut en lista på många kringliggande sökningar.

Så här kan ett exempel se ut:

Exempel från AskedOnce

AnswerThePublic

Ytterligare ett verktyg i samma genre som de ovanstående är AnswerThePublic. Det skiljer detta åt från de övriga är att om du betalar in mindre summa kan du även få en estimerad sökvolym för de olika sökfraserna som presenteras.

Exempel på gratisversionen ser ut enligt nedan:

Exempel från AnswerThePublic

Google Search Console

Google Search Console är ett gratisverktyg från Google som visar vilka sökord som redan leder trafik till din webbplats. Här kan du också se vilka sökord du visas för i sökresultatet men inte får så många klick för.

När du går in på resultatrapporten för sökningar kommer du kunna identifiera ett flertal long-tail keywords, vilka du kan använda dig av i ditt optimeringsarbete.

SEO-verktyg som Ahrefs och Semrush

Ahrefs och Semrush är två kraftfulla SEO-verktyg som ger detaljerad information om sökordens sökvolym, konkurrens och vilka sidor som rankar högt för dem. Dessa verktyg kan till till exempel använda för att analysera konkurrenter och hitta long-tail keywords som de rankar för.

Exempel på användningsområden:

  • Skriv in ett övergripande sökord och få en lista med relaterade long-tail keywords, inklusive estimerad sökvolym och svårighetsgrad.
  • Analysera dina konkurrenters webbplatser för att se vilka long-tail keywords som driver trafik till dem.
  • Filtrera fram frågor och sökfraser med högt engagemang, men lägre konkurrens, för att hitta enklare möjligheter att ranka.

Användarnas frågor och behov

När du arbetar med att hitta long-tail keywords att optimera för är det viktigt att förstå och besvara användarnas frågor och behov. För att skapa relevant innehåll behöver du veta vad din målgrupp verkligen undrar över och vilka problem de försöker lösa.

Börja med att kartlägga vilka frågor dina kunder ofta ställer, antingen via mejl, chattfunktioner, kundmöten eller sociala medier. Dessa vanliga frågor kan ge dig värdefulla insikter om ämnen som intresserar din målgrupp och som du kan skapa innehåll kring.

Ett effektivt sätt att möta dessa behov är att skapa innehåll som ger tydliga och konkreta svar. Om du exempelvis ofta får frågor som ”Hur lång tid tar en köksrenovering?” eller ”Vilka material är bäst för badrum?” kan du skriva guider som inte bara ger allmänna svar, utan också detaljerar olika alternativ, ger tips och presenterar en tidsplan.

Lyssna också noggrant på feedback från kunder och fundera på vilka utmaningar de nämner. Om du märker att flera kunder har liknande frågor eller problem, kan det visa att det finns en kunskapslucka som du kan fylla med innehåll. Genom att skapa informativa artiklar, FAQ-sektioner eller instruktionsvideos som besvarar dessa frågor och problem stärker du både din synlighet på Google och din position som expert inom ditt område.

Konkurrentanalys

En övergripande konkurrentanalys hjälper dig att hitta möjligheter att förbättra din SEO-strategi. Det kan du göra genom att gå igenom konkurrenternas bloggar, guider och FAQ-sidor för att se vilka ämnen de täcker och vilka long-tail keywords de rankar för.

Leta efter svagheter, som exempelvis ytligt innehåll eller saknade exempel, där du kan erbjuda mer djupgående och praktiska svar.

Så optimerar du ditt innehåll med long-tail keywords

Rubriker och struktur

Använd long-tail keywords i rubriker (H1, H2, H3) på ett naturligt sätt. Det gör innehållet lättare att läsa samtidigt som det ger tydliga signaler till Google vad sidan handlar om.

Sidtitlar och metabeskrivningar

Det är viktigt att sidtiteln innehåller det long-tail keyword som du optimerar för så att du lockar användaren att klicka. Metabeskrivningen ska sammanfatta vad sidan erbjuder och också innehålla sökordet utan att kännas överdrivet.

Naturlig användning i texten

Undvik att fylla texten med upprepade sökord, vilket gör innehållet svårt att läsa och kan straffas av Google. Du ska använda long-tail keywords naturligt i texten, för att förbättra läsupplevelsen och undvika att Google ser sidan som överoptimerad. Använd dessutom synonymer och beskrivningar som förstärker ditt budskap.

Intern länkning

Länka till andra relevanta sidor på din webbplats. Detta förbättrar användarupplevelsen och hjälper Google att förstå strukturen på din sajt. Det är dessutom ett effektivt sätt att leda besökaren framåt i beslutsprocessen.

Optimera bilder och multimedia

För att optimera bilder och multimedia är det viktigt att du använder beskrivande filnamn och ALT-texter som innehåller relevanta long-tail keywords. Detta gör inte bara innehållet mer tillgängligt för personer med synnedsättning, utan hjälper också sökmotorerna att förstå vad bilderna och videorna föreställer.

Genom att du använder videos eller interaktiva element, som steg-för-steg-guider eller kalkylatorer, kan du dessutom öka besökarnas engagemang och hålla dem kvar på sidan längre – något som i sin tur kan förbättra webbplatsens rankingpositioner.

Vanliga misstag att undvika

  1. Övertro på hög sökvolym: Fokusera på relevans, inte bara siffror. Ett sökord med lägre volym kan generera bättre resultat om det matchar rätt sökintention.
  2. Onaturlig placering av sökord: Försök inte tvinga in sökord på varje rad – det påverkar läsbarheten negativt.
  3. Föråldrat innehåll: SEO är en långsiktig strategi. Uppdatera och förbättra ditt innehåll regelbundet för att hålla dig relevant.

Checklista för att komma igång

  • Börja med att identifiera relevanta frågor och ämnen inom din bransch.
  • Analysera konkurrenter och använd feedback från kunder för att hitta inspiration till long-tail keywords.
  • Använd några av de verktyg som vi presenterade ovan för att hitta long-tail keywords.
  • Skapa kvalitativt innehåll som besvarar användarnas frågor.
  • Optimera rubriker, text, bilder och länkar.
  • Analysera resultatet och uppdatera innehållet regelbundet.

Avrundning

Vi hoppas att våra ovanstående tips gett dig insikter i hur du på ett enkelt sätt kan hitta konverterande sökningar att optimera ditt innehåll för.

Behöver du hjälp att ta din SEO-strategi till nästa nivå? Kontakta oss för en kostnadsfri analys!

Andra artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *