WordPress för nybörjare
WordPress är ett av de allra vanligaste verktygen för att blogga och producera alla olika typer av hemsidor i. Detta tack vare att det är ett gratisverktyg som är lättarbetat, går att arbeta med från vilken dator som helst och att det finns en uppsjö av teman och plugins som går att använda för att anpassa sidor till många olika ändamål.
Jag får en del frågor angående just WordPress och jag tänkte jag skulle sammanställa en guide för hur du som är nybörjare i WordPress kan komma igång att arbeta.
Vad är WordPress?
Till att börja med måste vi skilja på WordPress och WordPress, hur skumt det nu kan låta. På wordpress.com kan du hitta deras bloggtjänst där du kan öppna ett konto och därigenom skapa en blogg. Det fungerar bra i vissa fall (helst privat bruk), men det alternativ som är det bästa är det du hittar på wordpress.org. Här finns samma verktyg som använda på wordpress.com, men i detta fall finns det som ett nedladdningsbart program som du kan installera på vilken webbserver som helst.
WordPress är ett gratisverktyg som är skrivet i PHP. Det är alltså fritt att använda utan att betala några typer av licenskostnader. Allt innehåll på sidan som skapas lagras sedan i en databas (MySQL). Det innebär alltså att du måste ha tillgång till en databas på den webbserver där du väljer att installera WordPress.
Installation av WordPress
Det finns egentligen två sätt att installera WordPress. Det ena är att att ladda ner programmet från wordpress.org, packa upp filerna och via ett ftp-program manuellt ladda upp filerna på den webbserver där du vill lägga hemsidan. Innan du sedan fortsätter måste du skapa den databas du vill använda till hemsidan. Sedan sätter du igång installationen genom att gå till adressen http://www.dinsida.se/wp-admin/install.php. Där följer du sedan anvisningarna steg för steg och installationen är klar.
För mer detaljerad information om detta går du till https://codex.wordpress.org/Installing_WordPress.
Ovanstående installation kan vara lite svår för den som är precis färsk inom området och då finns det ett enklare sätt att installera WordPress på webbservern. Det är att helt enkelt välje ett webbhotell som har automatisk installation av WordPress. Det finns exempelvis hos webbhotell som har cPanel och Fantastico De Luxe. Ett exempel på ett sådan webbhotell, som dessutom är mycket prisvärt, är Manufrog.
Oavsett vilket webbhotell du väljer som har cPanel och Fantastico De Luxe gör du så att loggar in i kontrollpanelen, klickar på Fantastico, väljer WordPress och New Installation. Där fyller du sedan i lite uppgifter och efter ett par klick är databasen automatiskt skapad och WordPress automatiskt installerat!
Komma igång med WordPress
Om du nu skriver in http://www.dinsida.se/ ser du att sidan är skapad och att det ligger ett automatiskt inlägg på den. Givetvis vill du nu ändra layouten på sidan och lägga in eget innehåll. Det fixar vi genom att logga in i administrationdelen som du når via http://www.dinsida.se/wp-admin/. Då får du upp följande vy:
För att arbeta med blogginlägg och kategorier klickar du på Posts och för att jobba med mer fasta sidor väljer du Pages. Det är alltså i dessa två som du arbetar med innehållet på sidan/bloggen.
Byta och anpassa tema i WordPress
Det tema som ligger som default i WordPress är kanske inte det roligaste. Vill du byta utseende på hemsidan gör det det genom att klicka på Appearence. Under Themes och fliken Manage Themes ser du vilket tema du har aktivt på sidan. Du ser även vilka fler teman du har installerade men som inte aktiva. Som default är finns det nog bara Twenty Ten som ligger där. Vill du installera ett nytt tema klickar du på fliken Install Themes där kan du välja att att söka efter teman som ligger hos WordPress. Du kan också välja att ladda upp ett tema som du har hittat någon annanstans. Det finns hur många ställen som helst att hitta WordPress-teman på… När du har hittat det tema du vill använda följer du bara anvisningarna för att installera och aktivera det.
Vill du sedan göra justeringar i det tema du valt får du klicka på Editor. Då får du upp alla filer som tillhör temat och då går det exempelvis att gå in i css-filen och ändra färger mm. Detta kräver dock att du har koll på den här typen av kodning, så är du helt färsk bör du inte gå in och röra allt för mycket där.
Du kan även använda dig av Widgets på sidan för att anpassa den ytterligare. Här är det bara att prova sig fram och sedan ta bort det som inte blir bra. Det går inte att göra något speciellt fel här.
Plugins till WordPress
Under plugins kan du installera en stor mängd tillägg till sidan för att anpassa den till olika ändamål. Det går exempelvis att lägga till knappar till sociala media, skapa webbshop och ge besökarna möjlighet att betygsätta inläggen genom olika plugins. Från början ligger det två stycken plugins installerade, men inte aktiva. Du bör genast aktivera det som heter Akismet, då du annars kommer att få en stor mängd spamkommentarer annars. Till detta måste du ha en API-nyckel och den får du genom att skapa ett konto på WordPress.com. Detta är givetvis gratis.
För att hitta och installera nya plugins klickar du på Add new. Där kan du både söka och klicka dig fram till vad du vill ha.
Ändra inställningar i WordPress
Vill du ändra några grundinställningar i WordPress gör det det under Settings. Prova dig fram här för att få det som du vill.
Nu har du egentligen det som krävs för att komma igång med en egen WordPress-sida. Sedan finns det ju givetvis hur mycket som helst att lära sig för att utveckla sidan utterligare, men detta är i alla fall grunderna för att kunna gå vidare.
Vill du sedan hitta mer information kan du använda dig av sidorna https://wordpress.org/ och https://sv.wordpress.org/.