Så påverkas SEO av UX-design

Så påverkas SEO av UX-design

Synergin mellan sökmotoroptimering (SEO) och användarupplevelse (UX) är lätt att förbise. SEO handlar om att göra en webbplats synlig i sökresultaten, medan UX fokuserar på att skapa en smidig och engagerande upplevelse för besökaren.

I takt med att Google blir allt mer avancerat är det allt viktigare att du har båda delarna i beaktande. Google prioriterar webbplatser som inte bara innehåller relevant information. De ska även vara enkla att navigera, ladda snabbt och hålla besökarna engagerade.

I den här artikeln förklarar vi hur UX-design påverkar SEO, samt hur du arbetar för att förbättra både ranking och användarupplevelse för din webbplats.

Vad är UX och hur påverkar det SEO?

UX-design handlar om att skapa en användarvänlig och engagerande webbplats. Det inkluderar allt från navigering och layout till färgsättning, interaktivitet och laddningstid.

Från ett SEO-perspektiv påverkar UX flera faktorer som Google använder för att bedöma kvaliteten på en webbplats. Här är några av de viktigaste:

  • Tid på sidan: När en besökare stannar länge på en sida skickar det signaler det till Google om att innehållet är relevant och värdefullt.
  • Avvisningsfrekvens: När besökare snabbt lämnar en sida, utan att klicka sig vidare på webbplatsen, kan det vara ett tecken på att UX eller innehållet inte lever upp till deras förväntningar.
  • Scrolldjup: En sida som lockar besökare att scrolla ner för att se mer innehåll skickar signaler om högre relevans till Google.
  • Core Web Vitals: Google mäter sidans laddningstid, interaktivitet och visuell stabilitet, och det har en direkt påverkan på ranking.
  • Mobilvänlighet: En mobilvänlig och lättnavigerad sida rankar bättre eftersom Google använder det som kallas ”mobile-first indexing”.

Google använder sig av en AI-baserad algoritm som kallas RankBrain. Den analyserar användarbeteenden för att bedöma vilka sidor som förtjänar att ranka högst.

Så påverkas SEO av UX-design – 7 viktiga faktorer

1. Sidans laddningstid

Sidans laddningstid är en av viktig faktor för både UX och SEO. Med en långsam webbplats riskerar du att besökare lämnar den innan de ens hunnit interagera med innehållet.

Google har bekräftat att laddningstid är en rankingfaktor, särskilt på mobila enheter. Detta blir extra tydligt genom Core Web Vitals, vilket vi berörde lite ovan. Core Web Vitals mäter:

  • Largest Contentful Paint (LCP): Den tid det tar att ladda och visa det största synliga elementet på sidan.
  • Interaction to Next Paint (INP): Hur snabbt och smidigt sidan reagerar på användarens interaktioner.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Hur stabil sidans layout är under laddning, för att undvika oväntade förändringar som kan störa användaren.

Om din sida laddar långsamt kan det påverka både avvisningsfrekvens och konverteringar negativt.

Undersökningar visar att:

  • 40% av användarna lämnar en sida som tar mer än 3 sekunder att ladda.
  • Ett fördröjt sidladdning på 1 sekund kan sänka konverteringsgraden med upp till 7%.

Hur förbättrar du sidans hastighet?

Att arbeta med att förbättra laddningshastigheten på en webbplats innebär arbeta med så kallad teknisk SEO. Här är några av de mest effektiva metoderna för att förbättra laddningstiden:

Optimera och komprimera bilder

För att en webbplats ska ladda snabbt måste bilder hanteras på ett korrekt sätt. En effektiv metod är att använda filformatet WebP istället för JPG och PNG. WebP erbjuder samma höga kvalitet som de andra filformaten, men med betydligt mindre filstorlek.

Utöver att välja rätt filformat ska du också komprimera dina bilder. Till det finns verktyg som TinyPNG och Imagify. Dessa minskar filstorleken utan att försämra bildkvaliteten.

Det är också bra om du genom ”responsive images” automatiskt anpassar och väljer bilder efter olika skärmstorlekar. Exempelvis genom att använda srcset och sizes i HTML-koden. Då säkerställer du att rätt bildversion laddas beroende på besökarens enhet, vilket både sparar bandbredd och förbättrar sidans prestanda.

Exempel:

Exempel på bildoptimering genom "responsive images"

Fördjupning: Här kan du läsa mer ingående hur du kan arbeta med sökmotoroptimering av bilder.

Minimera JavaScript, CSS och HTML

För att minska laddningstiden måste du också optimera hanteringen av CSS- och JavaScript-filer. Genom att slå ihop och minifiera dessa filer kan man reducera deras storlek, vilket leder till snabbare inläsning.

Onödiga skript kan göra sidan onödigt tungladdad. Du kan alltså öka hastigheten genom att rensa bort överflödig kod och ta bort oanvända CSS-regler. Väljer du dessutom att ladda skript asynkront blockerar de inte sidans rendering utan laddas parallellt med övrigt innehåll.

Exempel:

Exempel på asynkron JavaScript-fil för snabbare laddningstider

För att analysera vilka element som påverkar prestandan mest har du stor användning av verktyg som Google Lighthouse och GTmetrix.

Använd ett Content Delivery Network (CDN)

Genom ett CDN distribuerar du statiska filer, såsom bilder, CSS och JavaScript, till flera servrar runt om i världen.

När en användare besöker din webbplats hämtas innehållet från den server som ligger geografiskt närmast. Detta minskar laddningstiderna och gör sidan mer responsiv. CDN är särskilt användbart för webbplatser med en global publik, då det säkerställer snabbare åtkomst oavsett var användaren befinner sig.

Bland de mest använda CDN-lösningarna hittar du Cloudflare, bunny.net och Amazon CloudFront.

Implementera lazy loading för bilder och videor

Genom lazy loading laddas bilder och videor in när de faktiskt behövs, vilket är när de blir synliga på skärmen. Istället för att ladda allt innehåll på en gång prioriteras alltså det som syns direkt och väntar med resten.

Detta leder till en kortare inledande laddningstid och minskar värdet för LCP. Har du en webbplats med mycket visuellt innehåll kan detta göra en stor skillnad.

För att använda lazy loading i HTML lägger du till attributet loading=”lazy” i bildtaggen.

Exempel:

Exempel på kod för lazy loadning av bilder för att förbättra UX och SEO
Aktivera caching för snabbare laddning

Caching används för att lagra resurser temporärt, antingen på användarens enhet eller på servernivå.

  • Browser caching: Bilder, CSS och JavaScript lagras lokalt i besökarens webbläsare. Då resurserna inte behöver laddas om vid varje besök får återkommande användare en snabbare upplevelse.
  • Server caching: Snabbar upp laddningen genom att minska den tid det tar för servern att generera en sida. Exempel på lösningar för detta är Varnish, Redis och WP Rocket.

För att optimera sidan ytterligare kan du använda Gzip-komprimering. Då reducerar du storleken på de filer som skickas från servern till användarens webbläsare. Dataöverföringen blir snabbare och användarna får kortare laddningstider.

Använd Google PageSpeed Insights eller Pingdom Website Speed Test för att analysera hur väl din webbplats använder caching och komprimering.

Välj ett snabbt webbhotell

Ett långsamt webbhotell blir en flaskhals som begränsar prestandan och gör att andra optimeringsåtgärder får begränsad effekt. Det är viktigt att du väljer en hostinglösning som erbjuder SSD-lagring, stöd för HTTP/3 och snabb serverresponstid.

Exempel på svenska hostingtjänster med ett bra rykte är Oderland och Inleed.

2. Mobilvänlighet och användarvänlig design

I och med det omfattande mobilanvändandet prioriterar Google webbplatser som fungerar bra på mobila enheter. Om en sida inte är optimerad för mobiler kan det leda till sämre placeringar, högre avvisningsfrekvens och sämre användarupplevelse. Se därför till att din webbplats både har en genomtänkt design och är tekniskt optimerad.

Responsiv design

En responsiv webbplats anpassar sig automatiskt efter skärmstorleken och ser till att användaren slipper zooma eller scrolla i sidled. Dessutom bör knappar och länkar vara tillräckligt stora och ha gott om mellanrum, så att de är enkla att trycka på.

En genomtänkt mobilanpassning gör det lättare för besökaren att ta till sig innehållet och navigera utan frustration. Det i sin tur kan minska avvisningsfrekvensen och förbättra sidans ranking i sökresultaten.

Undvik störande pop-ups och innehållsblockerande element

Många webbplatser använder pop-ups för att visa kampanjer, samla in e-postadresser eller informera om cookies. På mobila enheter kan dessa snabbt bli irriterande. Google har infört riktlinjer som straffar sidor som använder pop-ups som blockerar huvudinnehållet och försämrar användarupplevelsen.

För att undvika detta bör pop-ups utformas så att de blir mindre påträngande. Exempelvis genom att placeras längst ner på skärmen istället för att de täcker hela sidan. Om du använder dem på rätt sätt kan de fortfarande vara effektiva. Det är dock viktigt att de inte stör användarna eller leder till att de lämnar sidan.

Testa och optimera din webbplats för mobila enheter

Säkerställa att din webbplats fungerar smidigt på olika skärmstorlekar och enheter genom exempelvis Google PageSped Insights, Lighthouse eller mobilanvändbarhetsrapporten i Google Search Console. Där kan du identifiera problem och få rekommendationer för förbättringar.

Utöver det är det bra att manuellt testa sidan på flera olika enheter för att upptäcka eventuella brister i. Genom att du regelbundet testar och justerar webbplatsen säkerställer att den förblir konkurrenskraftig och användarvänlig.

3. Sökintention och användarbeteenden

Googles mål är att leverera de mest relevanta och användbara sökresultaten för varje enskild sökning. För att lyckas med det analyserar sökmotorn sökintentionen, det vill säga vad användaren faktiskt vill uppnå. Webbplatser som på bästa sätt matchar sökintentionen har större chans att ranka högt, medan sidor som inte levererar det användaren förväntar sig riskerar att tappa placeringar.

Att bara besvara en fråga räcker dock sällan för att hamna i topp. Det handlar även om hur informationen presenteras och om innehållet är heltäckande. Dessutom är det viktigt att det möter besökarens förväntningar på format och struktur. När en sida snabbt ger användaren det den söker efter, och dessutom bjuder på fördjupad information, kan det förbättra både engagemanget och placeringen i sökresultaten.

Olika typer av sökintention – och hur du anpassar innehållet

Alla sökningar är inte likadana. En person som googlar ”hur påverkas SEO av UX?” är ute efter något helt annat än någon som söker ”bästa UX-verktygen för webbutveckling”.

Därför kan sökintention delas in i fyra huvudkategorier:

  • Informativa sökningar: Användaren vill ha kunskap eller fakta. Exempel på sökning kan vara ”vad är Core Web Vitals?”. Här fungerar detaljerade och välstrukturerade artiklar och guider bäst.
  • Navigerande sökningar: Användaren söker en specifik webbplats eller varumärke. Till exempel ”Google Search Console login”. För dessa sökningar gäller det att du har en tydlig varumärkesnärvaro.
  • Transaktionella sökningar: Användaren är redo att genomföra en handling. Det kan vara att köpa en produkt eller registrera sig för en tjänst. Exempel på detta är ”köp premium-teman för WordPress”. Vid dessa sökningar behöver sidan ha tydliga CTA-knappar och konverteringsoptimerad design.
  • Kommersiella undersökningar: Användaren jämför alternativ innan ett köp. Exempelvis ”Oderland vs Inleed”. För att möta den sökintention bör innehållet vara informativt och neutralt. Det får gärna innehålla jämförelser, listor och betygsättning.

Det är viktigt att du förstår vilken sökintention din målgrupp har för olika sökningar. Då kan du skapa innehåll som både engagerar besökaren och rankar bättre i sökresultaten.

Så optimerar du din webbplats utifrån sökintention

Använd tydliga och beskrivande rubriker

Bra rubriker hjälper både användaren och Google att förstå innehållet. Din H1-rubrik ska tydligt visa vad sidan handlar om. H2- och H3-rubriker använder du för att dela upp innehållet och guida läsaren till att hitta rätt information.

Svara snabbt på användarens fråga

Många som söker efter information vill ha en snabb överblick innan de fördjupar sig i detaljerna. Inleder du texten med en kort sammanfattning, eller ett direkt svar på frågan, gör du innehållet än mer användarvänligt. Det ökar dessutom chansen att Google väljer att visa ditt svar som en ”featured snippet”, vilket är en utvald informationsruta högst upp i sökresultaten.

Gör innehållet heltäckande och strukturerat

Sidor som täcker ett ämne på djupet har ofta större chans att ranka högt. Inkluderar du relevanta underrubriker, FAQ-sektion och relaterad information skapar du en sida som erbjuder mer än bara ett kort svar. En strukturerad och välorganiserad text hjälper användaren att snabbt hitta det de söker.

Skapa innehåll som är lätt att skumma igenom

De flesta läsare skannar över texten istället för att läsa ord för ord. Om du använder korta stycken, punktlistor och fetstilt text för viktiga nyckelord blir det lättare att ta till sig informationen. Varje stycke ska kunna läsas och förstås snabbt, utan att kräva onödig ansträngning.

Optimera för relaterade frågor och semantisk SEO

Användare stannar sällan vid en enda sökning, utan letar ofta efter relaterad information. Får du med svar på vanliga följdfrågor, och använder synonymer samt besläktade termer, kan du bredda din sidas relevans och synas för fler sökfraser.

4. Visuella element och interaktivitet

Visuella element spelar en stor roll för användarupplevelsen och kan påverka hur väl sidan presterar i sökresultaten. När en sida innehåller relevanta bilder, infografik, videor och interaktiva inslag blir den mer engagerande. Det kan leda till att besökare stannar kvar längre och interagerar mer.

Google läser av användarsignaler för att ranka sidor. Det inkluderar hur länge användare är på en sida, hur de interagerar med innehållet och hur de navigerar på webbplatsen.

Sedan måste du vara medveten om att det inte enbart räcker inte att bara lägga till visuellt innehåll. Det måste vara relevant, optimerat och anpassat för en snabb och smidig upplevelse. För tunga filer kan istället ha motsatt effekt, genom att de gör sidan långsam och svår att använda.

Så optimerar du visuella element för bättre SEO och användarupplevelse

Se till att bilder och videor laddas snabbt

Precis som vi fördjupade oss i tidigare är det viktigt att minska ner laddningstiden för mediafiler på olika sätt. Det gör du exempelvis genom filformatet WebP på bildfiler och genom att komprimera filstorlekarna. Även lazy loading är viktigt för både bilder och videor.

För tunga videofiler är det ofta bättre att du använder externa plattformar som YouTube eller Vimeo, istället för att lagra videorna direkt på webbplatsen.

Använd infografik för att sammanfatta och visualisera information

Infografik är ett effektivt sätt att presentera komplex information på ett överskådligt och snyggt sätt. Istället för att besökaren behöver läsa långa stycken med text kan en välgjord infografik snabbt förmedla budskapet.

För att infografiken ska fungera optimalt måste den ha en tydlig struktur och vara enkel att tolka. Det är även viktigt att du använder alt-text och beskrivningar, så att Google kan förstå innehållet och indexera det korrekt.

Väl utformad infografik ökar dessutom chanserna att din sida delas på sociala medier eller får inlänkar från andra webbplatser. Det i sin tur stärker din SEO ytterligare.

Lägg till videor för att skapa mer engagerande innehåll

Video blir allt viktigare när det gäller att hålla kvar besökare och öka engagemanget. En video kan göra det lättare att förstå ett ämne, visa praktiska exempel eller guida besökaren genom en process.

För att säkerställa att en video bidrar positivt till både UX och SEO är det viktigt att:

  • Välja relevanta videor som kompletterar textinnehållet och tillför värde.
  • Optimera titlar, beskrivningar och transkriptioner, så att Google kan tolka videons innehåll korrekt.
  • Använda schema markup för videor, vilket ökar chansen att de visas i utökade sökresultat (rich snippets).
  • Placera videon i rätt sammanhang. Det kan exempelvis vara nära relaterad text eller som en förklarande del av ett längre innehåll.

Rätt använt kan videoinnehåll öka tiden som besökare spenderar på sidan, vilket kan förbättra rankingen.

5. Tillgänglighet och WCAG-standarder

Att göra en webbplats tillgänglig handlar om att säkerställa att alla, oavsett förmåga eller funktionsvariation, kan använda och navigera den utan hinder. Google prioriterar webbplatser som erbjuder en bra användarupplevelse för alla besökare. Många av de åtgärder som förbättrar tillgängligheten går alltså också hand i hand med SEO.

Följer du riktlinjerna i Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) förbättrar du webbplatsens användarvänlighet samtidigt som du ökar dess synlighet i sökresultaten. En tydligt strukturerad sida med rätt tekniska lösningar gör det enklare för både besökare och sökmotorer att tolka innehållet. Det kan bidra till bättre ranking.

Så gör du din webbplats mer tillgänglig

Grunden i en tillgänglig webbplats är välbyggd den är. Den ska exempelvis ha korrekta HTML-taggar för rubriker, menyer och länkar.

Det gör det lättare för både sökmotorer och användare att navigera på webbplatsen, men det finns fler saker att tänka på.

Gör webbplatsen lätt att navigera med tangentbord

Vissa besökare, exempelvis personer med motoriska nedsättningar, använder inte en mus för att navigera på webbplatser. Därför är det viktigt att alla funktioner, såsom menyer, knappar och formulär, kan användas enbart med tangentbordet.

Ett bra sätt att testa detta är att försöka navigera genom din egen webbplats med hjälp av Tab-tangenten. Om det är svårt att flytta mellan olika element, eller om markeringarna är otydlig, är det dags att se över webbplatsens kod och design.

Använd alt-texter på bilder

Bilder kan tillföra mycket värde till en sida, men utan en alt-text blir de inte tillgängliga för personer som använder skärmläsare. Alt-texter fungerar som beskrivningar av bilder och hjälper även sökmotorer att förstå bildens innehåll.

För att alt-texten ska vara användbar ska den vara kortfattad men beskrivande.

Jämför dessa två exempel där det första alternativet för för kortfattat och generiskt:

Exempel på hur du tillgängligehtsanpassar bilder med alt-text

Bra alt-texter gör inte bara webbplatsen mer tillgänglig. De bidrar också till att bilder kan dyka upp i bildsökningar, vilket kan ge dig mer trafik.

Säkerställ att färgkontraster är tydliga

Låg kontrast mellan text och bakgrund gör det svårt att läsa innehållet, särskilt för personer med nedsatt syn eller färgblindhet. Enligt WCAG bör text ha en tillräcklig kontrastnivå för att vara lättläst.

Om du är osäker på om din webbplats uppfyller dessa krav kan du testa den med WebAIM Contrast Checker. Ett enkelt sätt att förbättra kontrasten är att använda mörkare text på ljus bakgrund. Du ska dessutom undvika färgkombinationer som röd och grön, som kan vara svåra att urskilja för färgblinda.

Så testar du tillgängligheten på din webbplats

För att säkerställa att din webbplats är tillgänglig för alla besökare kan du använda olika tester och verktyg:

  • Google Lighthouse ger en analys av tillgänglighet och SEO samt rekommendationer för förbättringar.
  • WAVE Web Accessibility Evaluation Tool identifierar tillgänglighetsproblem direkt på din webbplats.
  • NVDA och VoiceOver är skärmläsare som hjälper dig att uppleva webbplatsen som en person med synnedsättning skulle göra.

Testa och optimera webbplatsens tillgänglighet regelbundet för att säkerställa att den fungerar bra för alla användare.

Tillgänglighet gynnar alla – inte bara Google

En webbplats som är lätt att använda har ofta också bättre engagemang, längre besökstider och fler konverteringar. Detta är faktorer som påverkar både din SEO och ditt affärsresultat positivt. Genom tillgänglighet bygger du alltså både en inkluderande miljö och en webbplats som presterar bättre i sökresultaten och ger en bättre upplevelse för alla besökare.

6. UX och lokal SEO

För företag som lever på lokal trafik är både UX och lokal SEO viktiga för att locka kunder. Då Google vill ge sina användare den bästa möjliga upplevelsen har företag med relevant, tydlig och lättillgänglig information större chans att synas i lokala sökresultat.

När personer söker efter en tjänst i sitt närområde förväntar de sig att snabbt hitta information som adress, telefonnummer, öppettider och recensioner. Om din webbplats är rörig, laddar långsamt eller saknar dessa grundläggande uppgifter, ökar risken att besökaren lämnar sidan och istället väljer en konkurrent.

När du optimerar din webbplats för lokala sökningar och en smidig användarupplevelse ökar du inte bara dina chanser i sökresultaten. Du gör det också enklare för potentiella kunder att hitta och kontakta dig.

Så påverkar UX lokal SEO

Här är några UX-faktorer som spelar en viktig roll för lokal SEO:

  • Snabb laddningstid och mobilvänlighet: De flesta lokala sökningar görs via mobiltelefoner, vilket kräver en snabb och responsiv webbplats.
  • Lättillgängliga kontaktuppgifter: Kunder ska snabbt kunna hitta företagets adress, telefonnummer och öppettider.
  • Google Business Profile: En väloptimerad företagsprofil ökar chanserna att synas i Googles Local Pack.
  • Strukturerad data: Genom att använda schema markup hjälper du Google att förstå din verksamhets geografiska plats och tjänsteutbud.

Så skapar du en bättre användarupplevelse för lokal SEO

Gör adress och telefonnummer klickbara och lättillgängliga

En av de vanligaste orsakerna till att personer besöker webbplatsen för ett lokal företag är för att snabbt hitta kontaktuppgifter. Måste de leta efter adressen, eller manuellt skriva in telefonnumret för att ringa, ökar risken för att de tappar tålamodet och väljer en annan aktör.

För att förbättra användarupplevelsen bör du:

  • Placera företagets telefonnummer och adress tydligt i sidhuvudet eller sidfoten på webbplatsen.
  • Ha en inbäddad Google Maps-karta, så att kunder enkelt kan få vägbeskrivningar.
  • Se till att telefonnumret är klickbart så att mobilanvändare kan ringa direkt med ett tryck:
Exempel på hur ett klickbart telefonnummer förbättrar sidans UX

Dessa små detaljer gör det enklare för besökare att snabbt ta kontakt, vilket kan öka konverteringarna.

Optimera din Google Business Profile

Google Business Profile (GBP) är viktigt vid lokal SEO. En välskött profil ökar chansen att synas i ”Local Pack” och gör det enkelt för kunder att få information om din verksamhet.

För att optimera din profil bör du:

  • Se till att företagets namn, adress och telefonnummer är konsekventa på både webbplatsen och GBP.
  • Ladda upp högkvalitativa bilder av lokalen, interiören och eventuella produkter eller tjänster.
  • Uppmuntra nöjda kunder att lämna recensioner, eftersom detta påverkar både SEO och trovärdighet.
  • Använd GBP-inlägg för att dela nyheter, erbjudanden eller evenemang.

När du håller GBP uppdaterad och aktiv skickar du signaler du till Google att din verksamhet är relevant, vilket kan förbättra din placering i sökresultaten.

Förbättra webbplatsens mobilanpassning och laddningstid

Precis som för all annan SEO är både mobilanpassning och prestanda viktiga faktorer för att lyckas vid lokala sökningar. Läs mer om detta ovan

Använd strukturerad data (schema markup)

Strukturerad data hjälper Google att förstå din verksamhet bättre och kan öka synligheten i sökresultaten. Genom att använda ”LocalBusiness-schema” kan du specificera viktig information som företagsnamn, adress, telefonnummer och öppettider.

Här är ett exempel på hur du kan implementera schema markup:

Exempel på strukturerad data för lokal SEO och UX-design

Detta hjälper Google att tolka och visa din information direkt i sökresultaten, vilket gör det enklare för potentiella kunder att hitta dig.

7. UX-research och A/B-testning för SEO

Att förbättra både UX-design och SEO kräver mer än bara magkänsla. För att optimera en webbplats. och samtidigt säkerställa att den levererar både bra engagemang och konverteringar, måste alla beslut baseras på faktiska data.

Genom A/B-testning och UX-research kan du förstå vad som fungerar bäst och hur du kan anpassa din webbplats för att både besökare och Google ska gilla den.

När du testar olika versioner av en sida kan du få insikter om vilka förändringar som leder till ökad tid på sidan, lägre avvisningsfrekvens och fler konverteringar. Dessa är alla faktorer som i slutändan även påverkar din ranking i sökresultaten.

Hur påverkar A/B-testning SEO och användarupplevelsen?

Vid A/B-testning jämför du två eller flera varianter av en sida för att se vilken som presterar bäst utifrån specifika mål. Det kan vara konverteringar, klickfrekvens eller engagemang. Genom att optimera din sida utifrån verkliga användardata kan du förbättra både besökarnas upplevelse och din position i sökresultaten.

Några fördelar med A/B-testning ur ett SEO- och UX-perspektiv:

  • Förbättrad användarupplevelse: När du testar olika designelement kan du skapa en mer intuitiv och engagerande webbplats.
  • Lägre avvisningsfrekvens: Om besökare snabbt lämnar sidan tolkar Google det som att innehållet inte är relevant. Genom att optimera UX kan du få fler att stanna kvar.
  • Ökad klickfrekvens (CTR): Små förändringar i exempelvis rubriker eller CTA-knappar kan göra stor skillnad för hur många som interagerar med sidan.
  • Längre tid på sidan: Engagerande innehåll och bättre layout kan hålla kvar besökare längre, vilket Google ser som positivt.

Vad kan du A/B-testa för att förbättra SEO och UX?

CTA-knappar och konverteringar

Call-to-action-knappar (CTA) spelar en viktig roll när det gäller att få besökare att utföra en önskad handling*. Det kan exempelvis vara att fylla i ett formulär, ladda ner en guide eller göra ett köp. Placering, färg, text och storlek på knapparna kan ha en stor inverkan på konverteringsgraden.

Exempel:

  • En blå CTA-knapp jämfört med en röd – vilken får flest klick?
  • ”Läs mer” jämfört med ”Ladda ner din guide nu” – vilken formulering fungerar bäst?
  • Placering av knappen högt upp på sidan kontra längre ner – hur påverkar det engagemanget?
Sidlayout och läsmönster

Hur en sida är strukturerad påverkar hur lätt det är för besökaren att hitta information och interagera med innehållet. Genom att du testar olika layout kan du se vilken som fungerar bäst för din målgrupp.

Exempel:

  • Menyplacering: Är det bättre med en fast toppmeny eller en dold hamburgermeny?
  • Bildstorlek och placering: Får en stor bild i början av sidan besökaren att stanna längre eller scrolla förbi?
  • Längd på textblock: Är korta stycken mer engagerande än längre?

Att justera layouten kan leda till en mer lättnavigerad sida, vilket både besökare och sökmotorer uppskattar.

Innehållsstruktur och läsbarhet

Vissa användare föredrar kort och koncist innehåll, medan andra uppskattar mer djupgående information. Genom att testa olika format kan du ta reda på vad som fungerar bäst för just din målgrupp.

Exempel:

  • Är korta stycken med punktlistor mer engagerande än långa textblock?
  • Fungerar en sammanfattning högst upp på sidan bättre för vissa sökintentioner?
  • Leder användning av bilder, diagram eller videor till att fler stannar längre?

Användarnas beteende ger dig värdefull information om hur du bör strukturera innehållet för att hålla kvar dem längre och öka engagemanget.

Verktyg för att genomföra A/B-testning och UX-analyser

För att du ska kunna testa på ett effektivt måste du ha rätt verktyg. Här är några populära alternativ:

  • Hotjar: Ger dig värmekartor och inspelningar av hur besökare rör sig på din sida.
  • Microsoft Clarity: Gratis analysverktyg som visar besökarnas klickbeteenden och scrollmönster.
  • Crazy Egg: Visar var besökare klickar och hur långt de scrollar ner på sidan.
  • Google Analytics: Har inbyggda analysfunktioner, men saknar egentligen A/B-testverktyg.
  • VWO (Visual Website Optimizer): Ett verktyg för A/B-testning med drag-and-drop-funktionalitet.
  • Optimizely: Ett kraftfullt och avancerat alternativ för företag som vill genomföra djupgående tester.
  • Unbounce: Bra för att testa olika versioner av landningssidor och CTA-knappar.

Kombinerar du flera av dessa verktyg får du en bra förståelse för hur användarna interagerar med din webbplats och vilka förändringar som ger bäst resultat.

A/B-testning är en pågående process

Att optimera en webbplats är ingenting du gör en gång och sedan är klar. Användarbeteenden förändras över tid, och det som fungerade för ett år eller ett par sedan kanske inte är effektivt idag. Därför måste du regelbundet analysera och testa nya lösningar för att säkerställa att webbplatsen presterar optimalt.

Några riktlinjer för att få ut mesta möjliga av dina tester:

  • Testa en sak i taget: Ändrar du fler saker på en gång är det svårt att veta vad som faktiskt gjorde skillnad.
  • Ge testet tillräckligt med tid: En testperiod på ett par veckor säkerställer att resultaten är tillförlitliga.
  • Analysera och implementera: Att samla data är bara första steget. Sedan måste du använda insikterna för att förbättra sidan.

Slutord

SEO och UX-design går hand i hand genom Google vill belöna sidor som erbjuder en snabb, engagerande och användarvänlig upplevelse. Optimerar du hastighet, mobilvänlighet, sökintention, tillgänglighet och visuella element kan du inte bara förbättra din ranking, utan skapar även en bättre upplevelse för dina besökare.

Vill du ranka högre på Google bör alltså UX-design är en del av din SEO-strategi!

Andra artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *